Hvad er Stress?

"Man skal kunne begribe sin stress, for at kunne håndtere sin stress"

 

I det følgende vil du lære at forstå, hvad stress er for en størrelse, og hvorfor du reagerer som du gør, når du er stresset. Først og fremmest skal man forstå at det ikke har noget med en personlig svaghed at gøre - men i stedet forstå at stress er en naturlig ting, både for mennesker som for dyr. Når først man har forstået hvad stress er, kan man håndtere den.

 

Hvad ér stress?

Stress er din krops måde at forsvare sig på, overfor enhver situation du måtte være i. Stress kan skyldes både gode som dårlige oplevelser. Når et menneske føler sig stresset af de ting der foregår omkring sig, reagerer kroppen (hjernen) ved at producere og sende forskellige hormoner ud i blodet. Sådanne hormoner kan give en mere energi og styrke - en energi og styrke som vi en gang havde brug for når vi f.eks. skulle slås løbe væk fra et farligt dyr. 

 

Så vores krop/hjerne er fra naturens side udstyret med nogle alarmsystemer, der er designet til at hjælpe os til at overleve i farlige situationer. Men mon konstruktionen tog højde for at menneskets hverdag ville udvikle sig til det vi kender i dag? - måske ikke.

 

Inden for stressforskningen skelnes der mellem længerevarende og kortvarig stress.

 

Ved kortvarig stress mobiliserer kroppen sit arlarmberedskab, sine stresshormoner og sit nervesystem. Herefter falder alarmberedskabet igen, og kroppens og psykens balance genopbygges. Et kortvarigt alarmberedskab kan give en fornemmelsen af at skabe toppræstationer, være i topform. Man er tændt og energisk.

 

Ved længerevarende stress svækkes immunforsvaret, hvilket fører til, at antallet af infektionsbekæmpende blodceller og antistoffer falder. Ved langvarig stress er kroppen i konstant alarmberedskab, og krop og psyke bliver slidt. Langvarig stress er - uanset hvor spændende arbejdet er - ikke sundt og ikke positivt.

 

Lær mere om hvad stress er ved at gennemse emnerne øverst på denne side.

 

 

 

 

Adresse

Strandvej 11

5700 Svendborg

Telefon

+45 2084 6362  

  • LinkedIn Clean
  • facebook
  • w-googleplus

© 20

© 2012- 2020

Coachklinikken.dk

CVR 8270 1559